Rekordowe ceny tuńczyka padły na inaugurującej 2018 rok aukcji tuńczyka w Tokio. Ze względu na ostateczną zapowiedź przeniesienia targu Tsukiji, licznie zgromadzeni przedstawiciele restauracji, hurtownicy oraz rybacy uczcili swą obecnością ponad 80-letnią działalność największej rybnej giełdy na świecie.

Wszystkie oczy podczas licytacji zwrócone były w stronę właściciela sieci restauracji Sushi Zanmai, który nieprzerwanie od 2012 roku ustanawiał rekordowe ceny tuńczyka. Za pierwszy zwycięski okaz zapłacił prawie milion złotych. W 2013 za 222 kilogramowego tuńczyka zapłacił najwięcej w historii – 5,6 mln złotych! W kolejnych latach zakupione przez niego tuńczyki osiągały ceny: 2014 – 7,4 mln, 2015 – 4,5 mln, 2016 – 14mln i 74 mln jenów w 2017r. Za tegoroczną 190-cio kilogramową rybę z prefektury Aomori zapłacił 30,4 mln jenów, czyli równowartość miliona polskich złotych.  Choć nie była to najwyższa cena podczas porannej aukcji wszyscy właśnie jego wskazują jako zwycięzcę tego pojedynku.

W tym roku zdecydowałem się na kupno trochę lżejszej ryby ponieważ po wstępnym rozeznaniu uznaliśmy ją za najbardziej wartościową smakowo. Zapłaciliśmy najwyższą cenę w przeliczeniu na jeden kilogram ryby a ponieważ jestem przekonany że dokonaliśmy słusznego wyboru dziś sam pokroję ją dla moich gości.

Najwyższą cenę, osiągnął 405-cio kilogramowy tuńczyk zakupiony przez Yugitaka Yamaguchi, hurtownika reprezentującego Hiroshiego Onodera -właściciela spółki cateringowej Leoc. Należą do niej wysokiej klasy restauracje serwujące kuchnię japońską.  Yugitaka już kilka lat z rzędu próbował przebić najwyższe oferty cenowe Kimury. Tegoroczna cena Yamaguchiego zostanie zapamiętana jako druga najwyższa cena tuńczyka w całej historii targu Tsukiji.